Expedities


Na een klimcarrière van ruim 20 jaar in de Alpen verkent Hans in 1988 voor het eerst de hoogste bergen van de Himalaya en de Karakoram. En het is gelijk raak: samen met 3 teamleden weet hij Gasherbrum 2 op 8035m hoogte te bereiken.
Hij is op dit moment de enige Nederlander met 5 geslaagde 8000er beklimmingen op zak.
In 1997 vertrekt hij samen met Edmond Öfner, Marc Cornelissen en Wilco van Rooijen naar de Noordpool.
Als eerste Nederlanders weten zij geheel op eigen kracht, na een monstertocht van 70 dagen, het noordelijkste puntje van onze aarde te bereiken. Trouwens, aan verticaal geweld ook hier geen gebrek; torenhoge ijsmuren en kruiend ijs versperden voortdurend de route naar de pool!

 

Zonder extra zuurstof
Hans beschouwt gebottelde zuurstof als een vorm van doping en na 'Everest 92' heeft hij dan ook geen éxtra' zuurstof meer gebruikt om hogerop te komen. Hij zegt: 'Het hele expeditieklimmen draait toch in feite om het omgaan met zuurstofgebrek. Dat is de essentie van deze sport. Dan is het toch idioot om deze factor te willen omzeilen met een zo ingrijpend hulpmiddel. Bovendien een middel dat ook nog eens onaanvaardbaar veel vervuiling met zich meebrengt; de meeste zuurstofflessen blijven hoog op de berg achter omdat men de kracht niet meer (kan of wil) opbrengen om ze na gebruik mee te nemen.

Bovendien kunnen op deze manier onervaren en onvoldoende getrainde klimmers ook op extreme hoogtes komen, hoogtes die ze zonder extra zuurstof nooit zouden kunnen bereiken. Dit is vragen om moeilijkheden en ongelukken blijven dan ook niet uit'.

Vooral zijn K2- en Mount Everest successen zijn unieke prestaties binnen het expeditieklimmen.

Klik op de plaatjes voor de beschrijving van een expeditie

 
mailto:hans@hansvandermeulen.nl