Gasherbrum 2 - 8.035m
1988: variant, normaalroute


Ronald Naar en Hans v/d Meulen steken de koppen bij elkaar en ontwikkelen een uitgesproken ambitieus plan. Het doel is om zowel Gasherbrum 2 als Gasherbrum 1 (Hidden Peak) tijdens één expeditie te beklimmen. Helemaal nieuw is dit niet want Reinhold Messner en Hans Kammerlander hadden deze unieke prestatie al in 1984 op hun conto bijgeschreven.
Hans en Ronald willen het echter op een andere manier aanpakken. Hans vliegt al 4 jaar 'parapente' en Ronald is sinds een jaar minstens zo fanatiek in het beoefenen van deze bergvliegsport. Zij willen vanaf de top van Gasherbrum 2 naar kamp 1 op ca. 6.000m vliegen om daarna Hidden Peak te beklimmen.
Al tijdens de aanloopfase blijkt dat dit plan niet uitgevoerd kan worden. Ronald stort vanaf 100m, tijdens een te turbulente oefenvlucht, naar beneden en wordt zwaargewond per helikopter naar de bewoonde wereld afgevoerd.
Hans neemt de taak van Ronald als expeditieleider over en de karavaan vervolgt zijn weg naar het basiskamp. Storm, buitensporige sneeuwval en de vele stakingen van de Baltidragers zorgen voor enorme vertragingen in het tijdschema. Het basiskamp op ruim 5.000m hoogte wordt op het nippertje bereikt!
Tijdens de voorbereidingen op de berg blijft de expeditie ook niet echt gevrijwaard van de nodige tegenslagen. Als Hans samen met Arjan v/d Waardenburg bezig is om de route naar kamp 2 te verkennen horen ze via de walkie-talkie dat, lager op de berg, Evert Wesker in een gletscherspleet is gevallen. Tijdens de afdaling naar Evert komt Hans in de steile gletsjerwand ten val en glijdt naar beneden. Na een angstige nachtmerrie van 250m kan hij de glijpartij godzijdank tot staan brengen. De schade is te overzien; slechts een verstuikte enkel is het resultaat. Een zeer pijnlijke afdaling volgt naar het basiskamp.
Na een week kniezen en 0 resultaat op de berg gaat Hans toch weer naar boven en in kamp 1 wordt besloten om in 'alpiene stijl', d.w.z. in één ruk - kampen opzetten en weer afbreken - de top te bereiken.
Om de enkel van Hans wat te ontlasten besluit het team om via een variant van de zuidoostgraat omhoog te gaan. Het wordt een loodzware klus en na 3 bivaks en een kookbrander die dienst weigert, gaat het viertal voor de laatste loodjes op de toppiramide.
Het blijft stralend, stabiel weer en op 25 juni staan Arjan v/d Waardenburg, Jeroen Jacobse, René de Bos en Hans v/d Meulen op de top van Gasherbrum 2. De eerste 8000er is bedwongen!
Hans heeft zijn parapente meegenomen en doet nog een poging om vanaf 7500m weg te vliegen. Helaas draait de wind vlak voor het starten en er zit niets anders op dan hinkend, met 2 skistokken, via de normaalroute af te dalen. Eddie Chevalier, de cameraman beneden in kamp 1 wacht tevergeefs op de spectaculaire vlucht. 3 dagen later komt een totaal 'uitgewoond' viertal, kletsnat van het doorwaden van de vele gletsjerbeken, het basiskamp binnen strompelen…

Videoverslag gemaakt door Eddie Chevalier voor de TROS televisie, 50 minuten


k
lik op de plaatjes voor een groter beeld