Noordpoolexpeditie
1997


Zal een stoute jongensdroom werkelijkheid kunnen worden? Is na ruim 1000 km lopen en skiŽn over het eindeloze zeeijs de Noordpool te halen door een stel fanatieke bergbeklimmers? Slechts 10% van alle expedities naar de Noordpool eindigt volgens statistische gegevens succesvol.
Na een jaar van grondige voorbereiding vertrekken Marc Cornelissen, Edmond ÷fner, Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel en Hans v/d Meulen in maart van 1997 naar Resolute Bay in Noord Canada.
Er is gekozen voor 2 bevoorradingsvluchten. Om de 3 weken zal een 'Twin Otter' voedsel, droge slaapzakken en wat post van familie en vrienden droppen op het immense poolijs.
Het team heeft geen expliciete expeditieleider. Verantwoordelijkheden zijn gekoppeld aan bekwaamheden en ervaring. Een ieder zal zijn kracht en vaardigheden op het juiste moment moeten aanwenden om de problemen onderweg het hoofd te kunnen bieden.
De expeditie begint zeer heftig. De eerste weken is het keihard werken in de 'shearzone', een strook van 120 km. kruiend ijs die een vlotte voortgang ernstig belemmert. Er zijn dagen dat het team nauwelijks 3 km. vooruit komt, terwijl er gemiddeld 15 km. per dag afgelegd moet worden om de pool te kunnen halen. Temperaturen schommelen rond de 40 graden celcius.
Na 18 dagen krijgt Cas hevige rugpijnen en hij besluit terug te keren met het vliegtuig dat de 1e resupply verzorgt. Er volgt een emotioneel afscheid van Cas en het viertal hervat de tocht door de eenzame witte wereld.
Halverwege de expeditie worden ze enorm uit de koers gedreven. Gedurende 10 dagen is er van enige voortgang nauwelijks sprake en 2 dagen zwoegen leveren zelfs een nettoverlies op van 4 km. per dag.
De ijsdrift 's nachts blijkt groter dan de afgelegde weg overdag!
Het terrein blijft onoverzichtelijk, meestal zelfs chaotisch en altijd is er die koude, snijdende wind. De mist maakt het sporen extreem inspannend. Er gaat veel kapot onderweg, vooral de skibindingen moeten het ontgelden.
Het voorjaar nadert en daardoor ontstaan weer andere problemen. Langzaam lopen de temperaturen op tot -10gr; het ijs wordt steeds dunner. In de laatste fase van de strijd dwingt open zeewater het team om de grote slede als kano te gebruiken.
Na 70 dagen bereiken ze dan uitgeput maar dolgelukkig de Noordpool.
Aan dit heftige, bijzondere avontuur is een eind gekomen.
Het vliegtuig, met champagne aan boord, zal Marc, Edmond, Wilco en Hans de 20e weer veilig terugvliegen naar Resolute Bay.
Videoverslag geproduceerd door Joost Cohensius en Manfred Popppenk
Uitgezonden in 8 documentaires van 25 minuten voor Veronica televisie
k
lik op de plaatjes voor een groter beeld