Mount Everest - 8.850m
1992: via 'South Col' (tot 8.400m)


Vier jaar na de succesvolle Gasherbrum 2 beklimming worden de expeditiespullen van zolder gehaald.
Hans reageert positief op de uitnodiging van Ronald Naar om als assistent-expeditieleider in een Nederlands team de Mount Everest te beklimmen. Ronald weet een fors en ervaren groep klimmers om zich heen te verzamelen. Financieel wordt de expeditie gedekt door steun van een aantal grote sponsors.
10 expeditieklimmers, een camaraman, een producer/basecampmana-ger, 2 artsen en 10 hoogtedragers hebben eind maart hun plek veroverd op de morenen van de Khumbugletscher in het basiskamp op 5.350m hoogte.
Na de 'pudja', een rituele inzegening door de Sherpa's en een begin-periode gekenmerkt door zeer wisselvallig weer, bereiken Ronald, Edmond Öfner en Hans op 10 april het hoogste punt halverwege kamp 2 en kamp 3. Ronald en Edmond haken af vanwege de moordende kou en Hans 'tikt' een dik uur later kamp 3 aan in de Lhotse-wand op 7.200m. Hij laat een tent achter en daalt snel weer af. In het basis-kamp blijkt echter dat zijn vingertoppen toch een tik gehad hebben en 'doof' aanvoelen.
Later, tijdens de eerste verkenning boven kamp 3, klimmen Edmond en Hans in de Gele Band maar moeten op 7.400m onverrichterzake terug-keren vanwege zeer dichte mist en zware sneeuwbuien.
Op 1 mei arriveren Hans Achterbosch, Edmond, Ronald en Hans in kamp 4 op South Col. De volgende ochtend vindt het drama met de stervende, bevroren Indiër plaats. Hans Achterbosch besluit af te dalen en de toppoging voor gezien te houden.
De 3e mei, even na middernacht, gaan Edmond, Ronald en Hans op weg naar de top. Het is pikkedonker en het drietal klimt met zuurstof.
Op ca. 8.300m worden ze echter gedwongen hun poging op te geven. De wind is te stormachtig en ongenaakbaar koud.
In de tent in kamp 4 blijkt dat Hans 4 blauwe, gevoelloze vingertoppen heeft. Diezelfde ochtend buiten, vlak voor vertrek heeft hij nog met zijn blote vingers aan de zuurstofmaskers van Edmond en Ronals zitten sjorren. Deze actie duurde nog geen 2 minuten, maar met de al eerder opgelopen beschadigingen is dit toch fataal geweest.
Terug in het basiskamp onderzoekt een gespecialiseerde arts het letsel en raadt Hans met klem aan om niet meer omhoog te gaan.
Een week later ligt hij aan het zwembad bijhet hotel in Kathmandu en hoort het bericht dat Edmond en Ronald met 2 Sherpa's de top gehaald hebben. Een fantastische prestatie natuurlijk, maar Hans blijft toch met een flinke kater zitten: hij had daar uiteraard bij willen zijn!

Video-documentaire geproduceerd door Joost Cohensius en uitgezonden door de AVRO televisie, 50 minuten

k
lik op de plaatjes voor een groter beeld
De laatste 5 foto's zijn gemaakt door Ronald naar